Endüstriyel ekipmanlar arasında buharlaştırıcı olarak bilinen cihazlara verilen isim evaporatördür. Kaynama noktalarına göre oluşan farklardan yararlanılarak içerikte bulunan karışım maddelerini birbirinden ayırmaya yarayan ekipmanlardır. Evaporatör mevcutta bulunan bir çözelti içerisindeki çözücü görevi gören maddeyi buharlaştırarak diğer bileşenden ayırır. Döner şekilli buharlaştırıcı olarak da tanımlanabilir.
Evaporatörler Nerelerde Kullanılır?
Sanayi sektöründe özellikle küçük boyutlu buzdolaplarında, dondurucu tip aletlerde, soda kaynağı olarak bilinen cihazlarda, ekonomik olarak bilinen seri üretim plakaların farklı şekillere sokulabildiği yerlerde sıklıkla kullanılır.
Evaporatör Nasıl Çalışır?
Çalışma amacı soğutma olan evaporatör bu işlemin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi amacı ile kullanılır. Çalışma prensiplerinin başında soğutma amacı ile kullanılan suyun buharlaşmasını sağlamak ve bunun içinde havadan ısı almak prensibi ile çalışır. Havanın soğumasını sağlamak için suyu buharlaştırır bunun içinde bulunduğu ortamdaki havanın ısısını kullanılır. Bu çalışma prensibine örnek olarak klimaların çalışma sistemi verilebilir.
Evaporatörlerin Görevi Nedir?
Soğutma sistemi ile çalışan cihazlarda evaporatörler elektrik akımını kullanarak soğutma sistemini devreye sokar. Bu mekanizma sayesinde valf görevi gören evaporatör soğutma hattının açılıp kapanmasına yarar. Görev olarak açma kapama yolunu denetleyen parçalardır. Genellikle iç ünitelerde yer alır. Sıvı halde bulunan ve soğutucu görevi gören akışkanın hızlıca kaliteli bir şekilde buharlaşmasını sağlar.
Evaporatörlerin Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanına göre farklı çeşitleri bulunan evaporatörlerin en çok kullanılan çeşitleri vantilatörlü, fanlı yani serpatinli ve cebri konveksiyonu olanlardır. Boyut ve işlevsel özelliklerine göre kanatlı borusu olan, çıplak borusu olan ve plaka şeklinde kanatçık borusu olan üç farklı çeşitte evaporatör bulunur.
Evaporatörlerin Temizliği Nasıl Yapılır?
Çalışma sisteminin sağlıklı olması açısından evaporatör temizliğinin yapılması önemlidir. Bunun için özel olarak geliştirilmiş kimyasal temizleyici ürünler bulunur. Bu ürünlerin en iyi şekilde etki etmesi için temizleyici ürünü kullandıktan sonra bir süre beklemek gerekir.
Herhangi bir şekilde durulama yapılmasına ihtiyaç yoktur. Bekleme süresi sonunda temiz bir bez yardımı ile silinerek kurulanması yeterlidir. En iyi sonucu almak için düzenli olarak temizlik işleminin tekrarlanması gerekir.
Evaporatör Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Evaporatör seçimi yaparken oda içerisindeki sıcaklık ve nem seviyesinin çok iyi tespit edilmesi gerekir. Bununla birlikte oda içerisindeki sıcaklık ile evaporatör sıcaklık seviyesi farkı da göz ardı edilmemelidir.
Hava üfleme sıcaklık derecesinin de bu bağlamda uyumlu olması da dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Ayrıca odanın en, boy ve genişlik gibi boyutları, üflemenin yapılacağı mesafe ölçüsü ve ihtiyaç duyulan hava debisi evaporatör seçimlerin de etken olan konular arasındadır.
Evaporatörün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Çalışma şekli ve süresine bağlı olarak zamanla aşırı buharlaşma beslenmesinden ötürü genleşerek valf ayarlarında karlanma gibi durumların oluşması ile bozulabilir. Akış esnasındaki sıcaklık derecesinin kontrol noktasına ulaşmasını engellemesi ile kompresörün aralıksız olarak çalışmasına sebebiyet verebilir.
Bu durumda da karlanma dediğimiz olay meydana gelir. Çeşitli mekanik sesler ve üflemede ve soğutma akışında sorunlar oluşabilir. Bu durumda teknik bir destek almak ve cihaza özel olarak temin edilen temizleme kimyasalları ile evaporatörün temizlenmesi gereklidir.
Daha fazla soğutucu ürünler ve hizmetler hakkında bilgi almak için tıklayın. https://www.buzcelik.com/tr/
Leave a Reply