Elektronik Serbest Meslek Makbuzu, E-SMM yeni dijital çağın sunduğu olanaklardan biridir. Günümüzün giderek dijital sürece destek verdiğini her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Elektronik çağın gelişmiş olanaklarını sunduğu alanlardan biri de muhasebe sektöründeki E-Dönüşüm sistemleridir.
Serbest meslek alanında yeni bir dönüşümün kapısını aralayan dijital süreç iş yaşamının da akışı hızlandırmıştır. Hızlı ilerleme elbette elektronik çağın sunduğu avantaj ile makbuzları ve evrakları güvenceye almıştır. Elektronik Serbest Meslek Makbuzu ise, serbest meslek erbaplarının sundukları hizmet karşılığında yaptıkları tahsilatlar için elektronik ortamda düzenledikleri belgeye verilen isimdir. Elektronik Serbest Meslek Makbuzu, matbu Serbest Meslek Makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş halidir.
Hukuki olarak matbu makbuzdan hiçbir farkı olmayan bu belge, muhatabının isteği doğrultusunda kağıt veya dijital ortamda iletilebilme olanağına sahiptir. Elektronik Serbest Meslek Makbuzu, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiş ve bütün serbest meslek erbapları tarafından zorunlu olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Vergi mükellefi olan serbest meslek erbapları, e-fatura ve e-arşiv fatura mükelleflerinde olduğu gibi ciro limitine bakılmaksızın elektronik belge kapsamına alındı.
E-SMM Başvuru Nasıl Yapılır?
Elektronik Serbest Meslek Makbuzuna sahip olmak için üç farklı başvuru yöntemi bulunmaktadır.
- Özel entegratör
- GİB Portal
- Kendi sunucuları ile GİB’e direkt entegre yöntemi
Özel Entegratör
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiş koşulları karşılayarak, mükellefleri adına E-Fatura, E-Arşiv fatura, E-SMM gibi elektronik belgelerin ve kayıtları oluşturabilen kurumlar aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. Özel entegratör sistemlerine geçiş yapan serbest meslek erbaplarına çok uygun koşullarda makbuz düzenleme imkanı sunulmaktadır. Her makbuz kesileceğinde e-imza kullanmak zorunda kalınmaz.
Entegratör aracı yazılım kullanan serbest meslek erbapları sistem içerisinde kayıtlı alıcılar oluşturarak her seferinde vergi numarası, adres, unvan, ülke gibi bilgileri sisteme girmek zorunda kalmazlar. Özellikle çok fazla makbuz kesen erbaplar için bu durum oldukça zaman tasarrufu sağlamaktadır. Sistem içerisinde otomatik olarak tanımlama yapıldıktan sonra makbuz düzenlendikten sonra alıcının mail adresine otomatik olarak gönderim sağlanmaktadır.
Özel entegratör sistemlerine geçiş yapan serbest meslek erbapları özel entegrasyon firmalarının mobil uygulamalarını kullanarak mobil cihazlarından istedikleri zaman makbuzlarını düzenleyerek hizmet satışı yaptıkları kişilere makbuzlarını gönderebilirler. EDM Bilişim E-SMM sektöründe uzun yıllardır faaliyet göstermeye devam etmektedir ve mükelleflerine çok avantajlı fiyatlar kapsamında hizmet vermektedir. Başvuru işlemlerinde de mükelleflere uygun fiyatlar sunarak en kolay şekilde E-Dönüşüm sistemlerine serbest meslek erbaplarının geçişlerini mümkün hale getirmekteyiz.
GİB Portal
Makbuzlar GİB Portalı üzerinden bireysel olarak düzenlenebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığının sistemi üzerinden makbuzlarını düzenlemek isteyen serbest meslek erbapları her makbuz keseceklerinde E-İmzaları yanında olmalıdır. E-Arşiv fatura sistemine Java uygulamasını açarak giriş yapmalı ve makbuz düzenleme adımlarına buradan devam etmelidir. Kayıtlı alıcılar oluşturamayacağından dolayı meslek erbabı her defasında sistem üzerinden alıcının vergi no, adres, ülke gibi kayıtları tek tek girecek ve sistem üzerinden onaylayacaktır.
E-SMM Sistemine İlk Geçiş
1/1/2018 tarihi itibariyle dileyen serbest meslek erbapları uygulamaya dahil olarak mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için kâğıt ortamda düzenlemiş oldukları Serbest Meslek Makbuzunu elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenleyebilir, muhatabının talebi doğrultusunda elektronik veya kâğıt ortamda iletilebilir, elektronik ortamda muhafaza edip Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamda raporlayabilir hale gelmişlerdir.
Serbest muhasebeci mali müşavir, avukat, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, doktor, mühendis, müşavir, senarist, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, serbest öğretmen, sağlık memuru, artist, menajer, yönetmen, rehber vb. şekilde ticari faaliyetlerini sürdüren kişiler serbest meslek erbabı olarak nitelendirilmektedir. Bu kişiler Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yaparak istedikleri zaman geçiş yapabilmektedir.
Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Kattıkları
Elektronik Serbest Meslek Makbuzu etkin bir çözüm sürecini destekler. Veriler elektronik ortama taşınarak daha güvenli şekilde saklanır. Bu sayede, kağıt tasarrufu desteklenerek, doğaya etkin bir destek sunmaktadır. Ayrıca verilerin kaybolma riskini önleyerek iş faaliyetlerine destekte bulunur. Böylece zamandan büyük ölçüde tasarruf edilmiş olunur.
Elektronik Serbest Meslek Makbuzu işlemleri dijital ortam gerçekleştiği için başım ve arşiv gibi masraflardan tasarruf edinilmiş olunur. Sunduğu teknoloji hizmeti sayesinde, eski serbest meslek makbuzlarına tek tıkla ulaşmak mümkündür. Dijital ortamın sunduğu olanaklar sayesinde, işlemler çok hızlı ve kolay şekilde gerçekleşmektedir. Önceleri kağıt yöntemler ile düzenlenen serbest meslek makbuzları alıcıya gönderilirken bazı sorunlar yaşanabilmeydi. Günümüzde E-SMM sayesinde makbuzlar dijital olarak alıcıya aktarılmakta ve hızlı çözüm sağlanmaktadır.
Elektronik Ortamda E- SMM Nasıl Düzenlenir?
Özel entegrasyon sistemini kullanan serbest meslek mensupları, e-imza kullanmadan sisteme giriş yaparak makbuzlarını kolayca düzenleyebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığının sistemini kullanan serbest meslek erbapları her seferinde e-imzalarını bilgisayara bağlayarak makbuz düzenlemek zorundadırlar. Serbest meslek mensubu kişiler müşterinin adı, Vergi Kimlik Numarası ya da T.C. Kimlik Numarası ve adres bilgilerini yazdıkları belgeye vergi detaylarını içeren açıklama, alınan ücreti ve son olarak da belgenin düzenlendiği tarihi ve saati de ekleyerek E-SMM’yi pratik ve hızlı bir şekilde kesebilmektedir.
Bilindiği üzere serbest meslek makbuzları düzenleneceği sırada alıcı da bir vergi mükellefi ise makbuzlar stopajlı olarak düzenlenmek zorundadır. Bu sebepten dolayı net tutar üzerinden öncelikle brüt hesaplanmalıdır. Sonrasında ise brüt rakam üzerinden KDV hesaplanarak makbuz üzerinde belirtilmelidir. Alıcı mükellef sonrasında makbuzda bulunan stopajı Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesinde beyan ederek verginin tahakkukunu gerçekleştirir.
Elektronik Serbest Meslek Makbuzu için, E-İmza ve mali mühre sahip olduktan sonra başvuru yapıldıktan bir süre sonra, özel entegratörler ya da GİB portalı aracılığı ile Elektronik Serbest Meslek Makbuzu kolayca kesilebilir. Elektronik Serbest Meslek Makbuzu alıcının isteği doğrultusunda dijital ortamda ya da çıktısı alınarak iletilebilir.
Leave a Reply